Apple of Windows – Voor- en nadelen op een rij

Apple of Windows – Voor- en nadelen op een rij

Als je op zoek bent naar een nieuwe computer ontstaat de twijfel vaak, zou ik kiezen voor het oude, vetrouwde Windows of misschien eens iets nieuws proberen en een Apple apparaat zoals een iMac of een Macbook aanschaffen? In dit artikel noemen we de verschillen tussen beide apparaten en zullen we verschillende voor- en nadelen op een rij zetten om jou te helpen bij het keuze maken van je aankoop. Een aantal Apple devices zijn de iMac (computer), Macbook (laptop) en iPhone (smartphone). Windows staat bekend als het besturingssysteem van de meeste pc’s en laptops.

Apple tegenover Windows op verschillende gebieden

Laten we beginnen het misschien wel het belangrijkste, het verschil in besturingssysteem. De meeste pc’s draaien een Windows besturingssysteem. Voor de meeste mensen is dit het gebruikte systeem. Op het moment is Windows 10 het nieuwste systeem van Microsoft dat op de meeste pc’s te downloaden is. Er zit een groot verschil tussen Windows en OS X. Apple is erg gebruiksvriendelijk, het systeem werkt erg simpel. Overschakelen tussen programma’s of apps gaat erg snel. Programma’s hoef je niet moeilijk te de-installeren maar deze zijn simpel te verwijderen, zonder te veel moeite.

Een ander belangrijk punt voor de meeste mensen, de prijs. In het algemeen zijn de computers en laptops van Apple (iMac en Macbooks) duurder dan de computers van Windows. Dit betaald zich dan ook zeker wel terug. De apparaten van Apple hebben een langere levensduur. De onderdelen zijn van erg hoge kwaliteit en je hoeft bijvoorbeeld geen extra programma’s te kopen zoals een virusscanner. De kans is ook kleiner dat je, je Apple computer moet laten repareren omdat deze een stuk duurzamer zijn.

Vooral als je veel download is dit zeker een belangrijk punt. De kans is een stuk groter dat je op een Windows PC een virus krijgt dan een virus op een Apple. Op een Apple hoef je geen programma’s zoals een virus scanner te installeren en te kopen. Een Apple computer is uit zichzelf erg goed beschermd tegen virussen. Virussen komen zelden voor op een Apple omdat je niet zomaar programma’s van het internet kan downloaden en installeren. Dit gaat namelijk via de App store van Apple. Dit zorgt er voor dat alle programma’s veilig zijn omdat Apple er streng is op het beleid van alle app’s.

Apple devices staan erom bekend om zeer snel op te starten, in vergelijking met Windows apparaten. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn omdat een duurdere, kwalitatief goede Windows pc vaak ook zeer snel opstart.

Laptops van Apple (Macbooks) hebben een zeer lange batterijduur. Dit is natuurlijk ideaal zodat je niet met regelmaat je acculader erbij moet pakken, wat je bij Windows laptops wel vaak hebt. Zo kun je zonder zorgen je opgeladen Macbook ergens mee na toe nemen. Ook dit hoeft niet altijd zo te zijn, een duurdere Windows laptop zal vaak ook een batterij hebben die het lang volhoudt.

Een Apple is op elkaar afgestemd

Bij een Apple, zijn alle soft- en hardware op elkaar afgestemd en van Apple zelf. Dit zorgt ervoor dat alles goed werkt, je niet snel met fouten in het systeem zit en je computer ook weinig crasht of andere problemen veroorzaakt. Bij Windows pc’s wil dit nog wel eens voorkomen.

Als je voor een computer in plaats van een laptop gaat scheelt de computer van Apple (iMac) je een stuk ruimte. Deze heeft namelijk het beeldscherm en de computer kast in één. In tegenstelling tot een Windows pc, waar je een computer kast hebt, en nog een beeldscherm los. Ook zijn de laptops van Apple een stuk dunner. Deze passen zowat in alle rugtassen wel, dit scheelt je een stuk ruimte in je tas. Een dikke laptop met Windows kan vaak veel ruimte in beslag nemen.

Windows staat duidelijk hoger op het gebied van Word. Word op de Windows is namelijk een stuk uitgebreider dan de Word van Apple. Veel meer functies op de Word van Windows maken hier het verschil. Kijk goed naar je eigen voorkeuren, als je iemand bent die je computer alleen gebruikt voor wat browsen, e-mailen en het maken van documenten dan is een Windows een prima keuze. Heb je wat grotere eisen omdat je hem veel meer gebruikt is het misschien handig om een Apple device te kopen.

Waarom zou je voor een Apple kiezen

Een aantal redenen waarom je voor een Apple device moet kiezen. Reden één is de batterij, Apple laptops staan erom bekend dat ze een lange batterijduur hebben, deze gaan een stuk langer mee dan laptops met Windows. Reden twee is het mooie design, laptops van Apple zien er zeer scherp en goed uit. Laptops van Apple zijn ook nog eens erg dun en nemen weinig ruimte in. Reden drie is veiligheid, de kans dat je Apple apparaat besmet raakt met een virus is erg klein. Omdat de meeste virussen gemaakt worden voor Windows apparaten.

Waarom zou je voor een Windows kiezen?

Een aantal redenen waarom je voor een Windows pc moet kiezen. Ten eerste de prijs, een Windows pc is nou eenmaal goedkoper. De tweede reden is games, als je een fanatieke gamer bent zal je zeker weten een Windows pc moeten hebben. De derde reden is dat je nergens aan vast zit, een Windows pc is bijvoorbeeld uit te breiden, denk aan een andere grafische kaart. Ten vierde het aantal programma’s, op een Windows pc kun je meer programma’s draaien. Tot slot, als je veel bezig bent met tekstverwerken via Word dan is een Windows pc een must, Word op Windows is namelijk een stuk uitgebreider en geeft je dus meer functies.