Een dekbed schoonmaken? De beste tips voor alle mannen!

Een dekbed schoonmaken? De beste tips voor alle mannen!

Als het gaat om het schoonmaken van uw dekbed, is het eerste wat u moet doen uitzoeken wat voor soort vulling het heeft - synthetisch of natuurlijk - omdat dit van invloed is op de reinigingsmethode. Hieronder geven we advies over hoe u een dekbed in de machine kunt wassen, maar ook hoe u vlekken kunt verwijderen, een groot dekbed kunt wassen en wat u moet doen als u geen wasmachine hebt.

Een synthetisch dekbed wassen

Let op het etiket van de fabrikant om te zien of er speciale instructies zijn voor het wassen.

- Controleer of uw dekbed in de machine past. Het moet los genoeg zitten (ongeveer driekwart vol), zodat de kleding in de wasmachine kan roeren als het centrifugeren begint.

- Stel uw wasmachine in op de hoogste temperatuur die het wasvoorschrift toestaat - de meeste synthetische dekbedden kunnen worden gewassen op 60⁰C, wat voldoende is om huisstofmijt te doden.

- Gebruik ongeveer een derde van de gebruikelijke hoeveelheid wasmiddel voor een volle lading kleding.

- Stel uw machine in op een normaal centrifugeer programma en begin met wassen.

- Als de was klaar is, haalt u het vochtige dekbed eruit en schudt u het zodat de vulling gelijkmatig wordt.

- Uw dekbed is nu klaar om te drogen.

Hoe een natuurlijk of veren dekbed wassen?

Let vooral op de wasinstructies van het dekbed en laat u niet verleiden om ze te negeren - als ze aangeven dat het dekbed een specialistische reiniging nodig heeft, dan is het echt de moeite waard om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Controleer of het dekbed in de wasmachine past - het mag niet meer dan driekwart van de cilinder in beslag nemen. Veren dekbedden kunnen zwaar zijn, dus als uw machine te klein is, kan het de moeite waard zijn om ze met de hand te wassen of ze door een vakman te laten reinigen.

Natuurlijke dekbedden (zoals wol) of veren dekbedden (zoals ganzendons) kunnen over het algemeen in de machine worden gewassen, maar hebben meer zorg en aandacht nodig dan synthetische materialen:

Donzen dekbedden: Moeten worden gewassen met een kleine hoeveelheid mild wasmiddel op een zacht, warm programma. Gebruik geen bleekmiddel of glansmiddel. Overweeg om er een of twee wasballen (of tennisballen) in te doen om ervoor te zorgen dat de veren gelijkmatig verpakt blijven.

Wollen dekbedden: Kunnen doorgaans worden gewassen op een wol cyclus met wol vriendelijk wasmiddel, gevolgd door een centrifuge om eventueel vastgehouden water daarna los te laten.

Zijden dekbedden: Moeten niet in hun geheel in de machine worden gewassen of met de hand worden gewassen, tenzij de instructies zeggen dat dit wel kan. In plaats daarvan moeten ze volledig worden afgedekt en bij vlekken ter plekke worden gereinigd.