Wat je moet weten over het gebruik van een luchtbuks in Nederland

Wat je moet weten over het gebruik van een luchtbuks in Nederland

Sommige mensen hebben schieten als hobby. Ze schieten graag op objecten en daarnaast is het ook een heuse sport. Een geweer dat veel wordt gebruikt om te schieten is een luchtgeweer Een luchtbuks wordt ook wel een luchtgeweer genoemd. Dit is een geweer dat werkt met gecomprimeerd gast. De kogel die in het geweer wordt geplaatst, wordt door het gecomprimeerde gas naar buiten gestoten wanneer er met het geweer geschoten wordt. Dit is daardoor anders als met een ‘normaal’ geweer, waarbij er een ontploffing ontstaat in het vuurwapen waardoor de kogel naar buiten wordt gestoten. Maar, is een luchtgeweer dan minder gevaarlijk? En mag iedereen zo’n geweer hebben?

Een luchtbuks op een legale manier bezitten

Voordat je een buks mag kopen, dien je 18 jaar oud te zijn. Daarnaast moet je ook je ID kunnen overleggen. Veel luchtbuksen worden online verkocht. Ook dan is het tijdens het bestelproces nodig dat je jezelf identificeert. In Nederland is het niet nodig om je te houden aan regels die betrekking hebben op het kaliber of de kracht van de luchtgeweer. Het is wel noodzakelijk dat je met een krachtig geweer een grotere ruimte hebt om te schieten. Met een krachtigere luchtgeweer kun je ook beter terecht op een schietbaan. Het is natuurlijk ook niet toegestaan om overal op te schieten. Je mag enkel schieten op doeltjes en op schietkaarten. Het zijn dan ook speciale geweren die geschikt zijn voor sportschieters.

Waar mag je schieten en hoe vervoer je het geweer?

Het is toegestaan om op je eigen terrein te schieten. Wanneer je hier onvoldoende ruimte hebt, kun je er ook voor kiezen om naar een schietbaan te gaan. Je kunt natuurlijk niet zomaar met het geweer onder de arm rondlopen. Je dient het geweer altijd mee te dragen in een foedraal of een geweerkoffer. Het is dan volgens de wet gesteld dat het geweer op deze manier niet direct gebruiksklaar is en daardoor ook niet gevaarlijk is. Ook mag je volgens de wet het geweest niet binnen handbereik hebben liggen. Het beste is dan om het geweer te vervoeren in de kofferbak.