Wat kun je doen om te herstellen van traumatisch hersenletsel?

Wat kun je doen om te herstellen van traumatisch hersenletsel?

NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) en PCS (Postcommotioneel Syndroom) zijn beide aandoeningen die het gevolg zijn van een traumatisch hersenletsel. NAH kan ontstaan ​​door een breed scala aan oorzaken, zoals een beroerte, een hersentumor, een infectie of een ongeval, terwijl PCS specifiek verwijst naar de symptomen die vaak voorkomen na een hersenschudding of ander hoofdletsel.

Welke klachten ervaren mensen?

Mensen die lijden aan NAH of PCS kunnen last hebben van verschillende klachten, waaronder cognitieve problemen, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, problemen met het gezichtsvermogen, geheugenproblemen, emotionele labiliteit en slaapproblemen. Deze symptomen kunnen een enorme impact hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt en het dagelijks functioneren belemmeren.

Behandelen van hersenletsel

Het behandelen van NAH en PCS vereist een multidisciplinaire aanpak, waarbij verschillende specialisten betrokken zijn om de verschillende aspecten van de aandoening aan te pakken. Hieronder staan enkele strategieën die kunnen helpen bij het omgaan met de klachten van NAH en PCS:

1. Medicatie: bepaalde medicijnen kunnen nuttig zijn bij het beheersen van bepaalde symptomen zoals pijn, slaapproblemen of angst.

2. Fysiotherapie: fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de mobiliteit, het verminderen van pijn en het bevorderen van herstel.

3. Ergotherapie: ergotherapie kan patiënten helpen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, zoals eten, wassen en aankleden, die mogelijk zijn belemmerd door cognitieve of fysieke beperkingen.

4. Logopedie: logopedie kan patiënten helpen bij het verbeteren van hun communicatie en spraakvaardigheden, vooral als ze moeite hebben met het uiten van hun gedachten of met het begrijpen van wat anderen zeggen.

5. Neuropsychologie: neuropsychologische evaluatie en therapie kunnen patiënten helpen bij het identificeren en omgaan met cognitieve problemen zoals geheugenverlies of problemen met het uitvoeren van complexe taken.

6. Levensstijlveranderingen: patiënten kunnen ook baat hebben bij veranderingen in hun levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en voldoende slaap.

7. Mentale gezondheidszorg: het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de emotionele en psychologische impact van NAH en PCS. Patiënten kunnen baat hebben bij het werken met een psycholoog of counselor om stress en angst te verminderen en de geestelijke gezondheid te verbeteren.

Mensen die last hebben van deze klachten, kunnen ook geholpen worden door Sensori. Dit is een revalidatiecentrum in Amsterdam waar mensen met NAH en PCS geholpen kunnen worden. Dit doen zij aan de hand van oefeningen, afgewisseld met ontspanning. Ze helpen mensen ook om gemotiveerd te blijven tijdens deze trainingen. Sinds 2020 helpt Sensori mensen met klachten als gevolg van hersenletsel om verschillende manieren. Oefeningen worden aangepast aan persoonlijke klachten en wensen, zodat de behandeling zo effectief mogelijk zal zijn. Trainingen kunnen onder andere helpen bij slaapproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn en problemen met concentratie.