Kom jij als je je mening moet geven over wijn vaak ook niet verder dan een simpele beoordeling als lekker, fris, of smaakvol? Je bent niet de enige: er zijn veel wijnliefhebbers die erg kunnen genieten van een lekker glas wijn, maar toch geen idee hebben hoe ze hun smaakbeleving moeten verwoorden.
Op zich niet erg, maar het is wel leuk om te onderzoeken wat je ziet, ruikt en proeft aan de wijn. Zo leer je namelijk met je volle aandacht de wijn te ervaren, en om bepaalde eigenschappen van wijn te herkennen en te verwoorden. Dit heeft dan weer een positieve impact op jouw smaakontwikkeling!
Hoe kun je wijn dan leren omschrijven, en welke basisbegrippen zijn handig om alvast te weten? We helpen je graag op weg!
De perfecte wijnomschrijving
Als je wil oefenen met ‘de perfecte wijnomschrijving,’ is het zaak dat je een aantal wijntermen op de juiste manier leert toepassen. Hierbij raden we je aan om eerst aandachtig de wijn te leren proeven, en goed te focussen op wat jouw zintuigen ervaren.
De kleur
We beginnen altijd bij het beoordelen van de kleur van de wijn. Is deze diep of donker van kleur, of juist licht en doorschijnend?Uit de kleurtint van een wijn kun je meestal al direct wat eigenschappen afleiden. Zou je bijvoorbeeld een diep donkerrode rose kopen, dan betekent dit dat deze Rosé waarschijnlijk geconcentreerd is van smaak met bijvoorbeeld veel rijp fruit. |De lichte, transparante Rosé’s zijn daarentegen juist lichter en jonger van karakter: verkwikkende frisse dorstlessers om mee af te blussen op een warme dag.
De geur
Voordat je de geur van de wijn gaat beoordelen, is het de bedoeling dat je eerst gaat ‘walsen.’ Dit doe je door kleine cirkelbewegingen te maken met je glas, zodat de wijn in contact komt met zuurstof en zo de aroma’s kunnen vrijkomen. De aroma's zijn de geuren die je in de wijn aantreft. Een aromatische witte wijn, is een wijn met veel verschillende geuren. Je maakt ‘m open en herkent gelijk bijvoorbeeld de geur van bloesems, of van (tropisch) fruit.
De smaak
Ook voor de smaak van de wijn zijn er veel specifieke wijntermen.
De wijn kan bijvoorbeeld rond van smaak zijn, wat betekent dat de uiteenlopende smaken samen een mooie balans vormen. Ook kan een wijn complex zijn qua smaak. Dit betekent dat de wijn vaak vanwege houtrijping allerlei subtiele aroma's en smaaknuances bevat. Met een soepele wijn wordt bedoeld dat de wijn makkelijk drinkt en niet te stevig is.
Vergeet tot slot de finale niet: dit is de nasmaak van de wijn. Blijft deze lang aanwezig, is de finale zacht of juist intens? Omschrijf wat voor indruk de wijn achterlaat in de mond, en je hebt al wat mooie eerste stappen gezet richting ‘de ideale wijnomschrijving!’