Er kunnen verschillende redenen zijn om aan krachttraining te doen. Sommige mannen hebben kracht nodig voor hun werk, maar het heeft ook andere fysieke voordelen. Zo verlies je als je sterker bent meer gewicht, kan je sneller rennen en ook harder slaan. Kracht opbouwen is dan ook een belangrijk gegeven wanneer je bijvoorbeeld een vechtsport beoefent.
Wil jij om welke reden dan ook meer kracht opbouwen? Maar heb je geen idee waar te beginnen? Ontdek dan de volgende tips voor meer krachtopbouw.
Vechtsport beoefenen
Een van de snelste manieren om meer kracht op te bouwen, is door een sport te beoefenen waarbij dit essentieel is. Overweeg je bijvoorbeeld om je in te schrijven voor Kickboksen Utrecht? Dan ga je aan de slag met verschillende technieken die helpen om snel kracht op te doen. Het is niet alleen belangrijk om de techniek te beheersen, maar ook conditioneel moet je hiertoe in staat zijn. Elke training werk je aan je gehele lichaam en komen alle spiergroepen aan bod. Na enkele weken zal je al verschil merken in je kracht.
Houd een logboek bij
Weet je eigenlijk wel wat je allemaal doet aan krachttraining? Welke oefeningen heb je de afgelopen tijd gedaan? Het is eerst belangrijk om hier inzicht in te krijgen. Daarom is het verstandig om zeker een aantal weken een logboek bij te houden. Hierin schrijf je alle oefeningen die betrekking hadden op krachttraining. Denk hierbij ook aan sporten die je tussentijds uitoefent. Heb je bijvoorbeeld ook wekelijks een MMA training op het programma staan? Dan kan je die ook rekenen tot krachttraining. Als je het weekoverzicht hebt, kun je gaan kijken waar je mogelijk veranderingen kunt aanbrengen. Probeer iedere week de lat net een tikkeltje hoger te leggen. Op die manier blijf je jezelf uitdagen.
Luister naar je lichaam
Het is belangrijk om niet te snel te veel te willen. Je lichaam moet wennen aan je vernieuwde trainingen. Je kunt niet verwachten dat je binnen enkele weken het beoogde niveau haalt. Natuurlijk is het goed om de lat telkens wat hoger te leggen voor jezelf, maar probeer echt niet te snel te gaan. Anders is de kans op blessures ongelooflijk groot en loop je ook het risico dat je juist achteruit gaat doordat je een tijd niet kunt trainen. Probeer daarom goed naar je lichaam te luisteren en laat een trainingsschema door een deskundige opstellen. Plan ook regelmatig rustdagen in, zodat je lichaam kan herstellen en je minder snel blessures oploopt.
Vergeet ook cardio niet
Cardiotraining is meestal niet favoriet bij krachttrainers, maar het is wel belangrijk om deze twee trainingen gelijk op te laten gaan. Het is onmogelijk om een sterker lichaam te creëren als je conditioneel niet vooruit gaat. Cardio is een absolute must als je sterk en gezond wil worden én blijven. Bovendien is cardio heel gemakkelijk toe te passen. Probeer tussendoor bijvoorbeeld eens wat baantjes te zwemmen, ga iedere dag touwtje springen of ga in de avonduren nog een rondje hardlopen.