7 variaties van de deadlift die je nog sterker maken

7 variaties van de deadlift die je nog sterker maken

Je staat recht voor de stalen halterstang, met je handen stevig rond de greep en je voeten stevig op de grond. Je bereidt je voor op de uitdaging die voor je ligt: de deadlift. Maar wist je dat er verschillende soorten deadlifts zijn die je kunt uitvoeren? Van de conventionele deadlift tot de sumo deadlift en zelfs de Jefferson deadlift - elke variant biedt zijn eigen unieke voordelen en uitdagingen. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten deadlifts die je kunt proberen.

1. Conventionele deadlift

De conventionele deadlift is de basisvorm van de deadlift, waarbij je met je voeten op heupbreedte staat en je handen aan de buitenkant van je benen plaatst. Bij deze variant til je de barbell recht omhoog door je heupen naar voren te duwen en je knieën te strekken, waarbij je rug recht blijft.

2. Sumo deadlift

Bij de sumo deadlift sta je met je voeten breder dan heupbreedte en je handen tussen je benen. Deze vorm van deadliften legt meer nadruk op je benen en iets minder op je onderrug. Je knieën worden naar buiten geduwd terwijl je de barbell omhoogtilt.

3. Romanian deadlift

De Romanian deadlift (RDL) is een variatie waarbij je de nadruk legt op het strekken van je heupen en het aanspannen van je hamstrings. Hierbij houd je je benen gestrekt en laat je de barbell zakken terwijl je je heupen naar achteren duwt en je rug recht houdt.

4. Trap bar deadlift

De trap bar deadlift wordt uitgevoerd met een speciale barbell waarbij je in het midden van de barbell staat. Deze variant is iets gemakkelijker voor je onderrug en is vooral handig voor mensen met rugklachten. De beweging van de trap bar deadlift lijkt meer op een squat dan op een traditionele deadlift.

5. Deficit deadlift

Bij de deficit deadlift sta je op een verhoging, zoals een kleine plaat of een platform, waardoor je een grotere beweging hebt. Deze variant helpt je om meer kracht op te bouwen in de onderste positie van de deadlift en helpt ook bij het verbeteren van je gripkracht. Deze variatie kun je gebruiken om een plateau in je deadlift te doorbreken.

6. Snatch grip deadlift

De snatch grip deadlift is een uitdagende variatie waarbij je je handen veel breder plaatst dan normaal. Hierdoor leg je meer nadruk op je bovenrug en schouders. Deze variant vergt meer flexibiliteit en kracht in de bovenkant van de beweging.

7. Jefferson deadlift

Bij de Jefferson deadlift sta je met je ene voet aan de ene kant van de stang en je andere voet aan de andere kant. Je tilt de stang tussen je benen door omhoog, waarbij je rug meedraait met de beweging. Deze variant kan helpen bij het verbeteren van je heupmobiliteit en het versterken van je obliques.