Ben jij geïnteresseerd in beleggen? Dan heb je vast weleens gehoord van ETF’s en beleggingsfondsen. Deze twee termen hoor je vaak voorbijkomen in de wereld van beleggen, maar wat zijn het precies en wat zijn de verschillen tussen deze twee? In dit blog kun je meer lezen over ETF’s en beleggingsfondsen, zodat jij een beter begrip hebt van deze termen en een weloverwogen keuze kunt maken bij het beleggen.
Wat zijn ETF’s en beleggingsfondsen?
ETF’s (Exchange Traded Funds) en beleggingsfondsen zijn beide vormen van beleggingsinstrumenten. Dit betekent dat je met deze instrumenten kunt investeren in verschillende soorten beleggingen, zoals aandelen, obligaties en grondstoffen. Het grote verschil tussen ETF’s en beleggingsfondsen is de manier waarop ze worden verhandeld en beheerd. ETF’s zijn te vergelijken met aandelen, ze worden namelijk verhandeld op de beurs. Dit betekent dat je ze op elk moment van de dag kunt kopen of verkopen op de beurs, net zoals je dat doet met aandelen. Het voordeel hiervan is dat je als belegger direct controle hebt over je investering en je niet afhankelijk bent van de beslissingen van een fondsbeheerder. Beleggingsfondsen daarentegen, worden beheerd door een fondsbeheerder. Deze beheerder bepaalt welke beleggingen er worden gedaan en in welke verhouding. Het fonds zelf wordt niet verhandeld op de beurs, maar je kunt als belegger wel aandelen kopen in het fonds. Dit worden participaties genoemd. Het voordeel van beleggingsfondsen is dat je als belegger kunt profiteren van de expertise van de fondsbeheerder.
Verschillen tussen ETF’s en beleggingsfondsen
Nu je een algemeen beeld hebt van wat ETF’s en beleggingsfondsen zijn, is het tijd om dieper in te gaan op de verschillen tussen deze twee.
1. Kosten
Kosten spelen een belangrijke rol bij beleggen en zijn ook een groot verschil tussen ETF’s en beleggingsfondsen. Gemiddeld genomen zijn ETF’s goedkoper dan beleggingsfondsen. Dit komt doordat er bij ETF’s geen sprake is van een actief beheer door een fondsbeheerder. Hierdoor zijn de jaarlijkse beheerkosten vaak lager en worden er geen transactiekosten in rekening gebracht bij het verhandelen van een ETF op de beurs. Beleggingsfondsen daarentegen, brengen vaak hogere beheerkosten in rekening vanwege het actieve beheer door een fondsbeheerder. Ook worden er bij beleggingsfondsen vaak transactiekosten gerekend voor de aan- en verkoop van participaties.
2. Diversificatie
ETF’s en beleggingsfondsen bieden beide de mogelijkheid tot diversificatie. Dit betekent dat je investering wordt verspreid over verschillende beleggingen, waardoor het risico van een eventueel verlies wordt verkleind. Het verschil zit hem in de manier waarop deze diversificatie tot stand komt. Bij ETF’s worden de beleggingen passief gevolgd, wat betekent dat het fonds de bewegingen van een bepaalde index volgt. Hierdoor zijn ETF’s vaak meer gespreid over verschillende sectoren en bedrijven. Beleggingsfondsen daarentegen, worden actief beheerd door een fondsbeheerder. Deze beheerder kan ervoor kiezen om in te spelen op de marktomstandigheden en bepaalde sectoren of bedrijven juist zwaarder te wegen in het fonds. Waar ga jij voor?