Het (slimme) huis van nu!

Het (slimme) huis van nu!

Tegenwoordig is bijna alles, ten alle tijden op afstand te bekijken en bedienen. Met de komst van de smartphone is er zo ook de mogelijkheid om op afstand apparaten in huis te kunnen monitoren en bedienen dankzij domotica en dedicated apps. Zo is al snel de mogelijkheid ontstaan om op afstand lampen en de thermostaat te bedienen en was het al mogelijk om alarmsystemen in-en-uit te schakelen. Dankzij een snelle ontwikkeling en de komst van steeds meer smart apparatuur kunnen we tegenwoordig een hoop meer dan dat. Een smart home biedt een hoop gemak in de dagelijkse bezigheden in en om het huis en een gerust gevoel wanneer er niemand thuis is.

Wat kan een smart home?

Wat een er allemaal mogelijk is, is geheel afhankelijk van de wensen en behoeften van de bewoner. Als deze veel van huis is dan kan het fijn zijn om op afstand de veiligheid van de woning in de gaten te kunnen houden middels camera’s, een alarmsysteem, slimme thermostaten en rook/brandmelders. Om van alle gemakken in huis te zijn voorzien dan kan er ook een totaal totaalpakket worden geïnstalleerd welke verder gaat dan de beveiliging van het huis en ook multimedia meeneemt zodat met gemak alle apparaten bediend kunnen worden. Om een alles helemaal smart te maken zijn er verschillende processen die in huis geautomatiseerd kunnen worden zoals verlichtingen die op een bepaalde tijd aan-en-uit gaan, wekservices die naar eigen wens ingesteld kunnen worden en nog zo veel meer.

Hoe werkt het?

Er zijn verschillende manieren waarop slimme apparaten bediend kunnen worden maar hoe het in de basis functioneert is tegenwoordig vrijwel overal hetzelfde zodat verschillende ontwikkelaars en producten met elkaar samen kunnen werken.

Een smart home is in feite een deels of geheel geautomatiseerde woning waarin verschillende apparaten met elkaar worden verbonden via een hub. Zo’n hub is het centrale punt van welke via een smartphone bediend kan worden maar ook doormiddel van smart speakers zoals die van Google, Apple of Amazon bijvoorbeeld. Tegenwoordig is er een legio aan slimme apparaten van verschillende merken die compatible zijn met verschillende hubs. Denk hierbij aan thermostaten, rook-en-brandmelders die real-time informatie kunnen doorgeven naar een smartphone, deurbellen die een notificatie sturen naar een smartphone en zelfs koelkasten die hedendaags voorzien zijn van verschillende smart functies.