Hier moet je aan denken als je voor het eerst gaat schilderen!

Hier moet je aan denken als je voor het eerst gaat schilderen!

Hoe fijn is het om iets helemaal met je eigen handen te maken? Iets waar je echt trots op kunt zijn? Je creativiteit in kwijt kunt? Schilderen is dan ook niet voor niets voor velen een grote hobby. Was jij altijd al een liefhebber van tekenen en op school niet weg te slaan bij creatieve activiteiten? Dan is dit wellicht ook iets voor jou. Maar waar moet je aan denken als je voor de allereerste keer gaat schilderen als hobby?

Haal de juiste spullen in huis

Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin daarom in elk geval door de juiste spullen in huis te halen. Denk bijvoorbeeld aan plastic flessen om de verf in te bewaren, maar ook aan kwalitatieve penselen en de juiste verf. Dat kan best wel een zoektocht zijn. Het aanbod is namelijk erg groot. Wanneer je sinds school geen penseel meer in je handen hebt gehouden, kan dit best wel overweldigend voelen. Want waar let je op?

Verf is in alle soorten verkrijgbaar. Van echte kunstenaarskwaliteit tot goedkope verf. Besef goed dat je het allerbeste resultaat enkel kunt bereiken als je hier ook echt investeert. Stel, je gaat een sport uitoefenen. Dan wil je ook over de beste attributen beschikken. Anders kan je deze hobby nooit goed uitvoeren. Dat geldt ook zo voor het schilderen.

Op het gebied van penselen is er ook veel keus. Welke penselen je nodig hebt, hangt volledig af van wat je gaat schilderen. Kom je er niet uit? Vraag dan gerust om advies aan een winkelmedewerker. Op basis van jouw ideeën kunnen ze vaak heel goed vertellen wat je nodig hebt.

Let er ook op dat je je materialen op de juiste manier behandeld. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat je je penselen weer volledig in vorm brengt en schoonmaakt. Laat ze altijd hangend drogen. Wacht hier niet te lang mee, want anders loop je het risico dat je voor elke creatieve uitspatting weer nieuwe penselen moet kopen.

Het juiste schilderoppervlak

Zodra je alles in huis hebt, is het nog belangrijk om over het juiste schilderoppervlak na te denken. Waar wil je precies op gaan schilderen? Kies je voor een standaard canvasdoek of laat je je verrassen door op planken of schilderdoeken te werken? Vrijwel alles is geschikt om op te schilderen. Dus laat je creativiteit de vrije loop en ontdek nieuwe mogelijkheden.

Doe inspiratie op

Nu staat alles gereed om te schilderen. Maar wat schilder je dan? Inspiratie kun je werkelijk overal vandaan halen. Van de natuur om je heen, je gezin, je eigen gevoelens of kleuren die op dat moment een belangrijke rol in je leven spelen. Kies er eventueel voor om te schilderen op locatie. Een plek waar je rustig kunt werken.

Wil je nieuwe technieken leren? Er zijn genoeg boeken waarbij je de basistechnieken van het schilderen kunt leren. Als je je hierin verdiept, wordt er misschien ineens nog veel meer mogelijk.