Kiezen voor echt gras of kunstgras?

Kiezen voor echt gras of kunstgras?

Als je een gazon bij jou thuis wilt, heb je twee keuzes: natuurlijk gras of kunstgras. Welke is het beste? Welnu, dat hangt af van praktische factoren zoals initiële en lopende kosten en de hoeveelheid onderhoud die nodig is, evenals persoonlijke esthetische en duurzaamheidsvoorkeuren. Kunstgras kan alles wat natuurlijk gras kan (vaak beter) en het kan veel dingen die natuurgras niet kan.

Laten we vergelijken

We zetten het graag even voor u op een rij. 

Totale eigendomskosten

Voor natuurlijk gras kun je zaden planten of, tegen veel hogere kosten, graszoden leggen. Daarna heb je doorlopende uitgaven om het gazon te onderhouden - uitrusting en benodigdheden om te maaien, trimmen, onkruid te wieden, te voeren en opnieuw te zaaien. Het aanleggen van kunstgras kost nogal wat meer dan een ingezaaid of graszoden gazon. Er zijn echter weinig tot geen onderhoudskosten gedurende de levensduur van de grasmat. Met die besparing verdient de grasmat zichzelf in relatief korte tijd terug. Het gazon zal die aflossingsperiode veel langer meegaan en de besparingen zullen nooit vervallen. Er zijn financieringsmogelijkheden voor huiseigenaren die de initiële kosten van kunstgras liever over meerdere maanden spreiden.

Zorgvereisten

Een van de grootste verschillen tussen kunstgras en natuurgras is het zorgniveau. Natuurlijk gras vereist meerdere uren werk per week om het er op zijn best uit te laten zien. Als je je ontspant, zal je gazon snel reclame maken voor dat gebrek aan aandacht. Kunstgras daarentegen vergt slechts minimaal onderhoud. Door het gazon af en toe te spoelen, worden stof en mogelijke geurtjes uit huisdierenafval verwijderd. Door de sprieten te borstelen of te harken, blijven ze rechtop en luchtig, zelfs in gebieden met veel verkeer. En natuurlijk wil je gevallen bladeren of andere organische rommel die op het gazon belandt, oppakken, harken of wegblazen. Dat is het zowat, jaar in jaar uit.

Water gebruik

Geen huiseigenaar, waar dan ook, wil een hoge waterrekening. Helaas kom je daar met natuurlijk gras niet omheen. Afhankelijk van de variëteit en de winterhardheid, verbruikt een gazon elk jaar ongeveer duizenden liters water. Een kunstgrasveld dat twee keer zo groot is, heeft daarentegen kunstgras helemaal geen water nodig. Als huisdieren het gras als potje gebruiken, is het enige water dat regelmatig nodig is net genoeg om het gebied met een tuinslang af te spoelen.

Esthetiek

Moderne soorten kunstgras zijn zo realistisch dat het moeilijk kan zijn om ze van echt te onderscheiden. Maar er is één groot verschil als het om esthetiek gaat. Kunstgras ziet er altijd perfect uit; dezelfde hoogte, kleur en textuur, ongeacht het seizoen, weer of slijtage. Dat kun je gewoon niet zeggen over natuurlijk gras. Variaties in licht en vocht, seizoensproblemen, problemen met huisdieren en algemene slijtage kunnen er allemaal voor zorgen dat het gras er gevlekt uitziet in plaats van rijk groen, of zelfs geel of dood op plekken. Bovendien groeit gras. De enige manier om de gewenste, uniforme hoogte te behouden, is door constant te maaien.

Natuurlijk gras en kunstgras zijn beide haalbare opties voor gazons in woongebieden. Het is jouw tuin, dus je zult de voor- en nadelen van elk willen afwegen om de juiste keuze voor jou te bepalen. Hoeveel tijd en geld wil je na verloop van tijd in je gazon investeren? Hoe ga je het gazon gebruiken? Heb je kinderen en / of huisdieren? Hoe lang ben je van plan je huis te behouden?