Lichtvoetig of vol en expressief? Ontdek jouw favoriete wijntje voor in de lentezon!

Lichtvoetig of vol en expressief? Ontdek jouw favoriete wijntje voor in de lentezon!

Wat is er veel keuze aan fijne witte wijnen die heerlijk wegdrinken in de voorjaarszon! Het aanbod is zo overweldigend, dat je misschien niet kunt kiezen en daarom maar gewoon voor de ‘all time favourites' gaat. Maar toch is dat misschien jammer, want er valt zoveel te ontdekken als het gaat om lekkere witte wijnsoorten. Zo zijn er de lichtzinnige, toegankelijke Pinot Blanc wijnen, tegenover de volle, ronde en geurige Viogniers. En verder heb je nog de frisse droge witte wijnen zoals Gruner Veltliner en Riesling, tegenover de honingzoete Moscato of Sauternes. Heb je zin om een nieuw wijntje te ontdekken voor op het terras, maar weet je niet hoe je er achter komt welke wijn bij jou past? We denken graag met je mee!

Een nieuwe wijnsoort ontdekken: hoe doe je dat?

Als je een witte wijnliefhebber bent en eens iets nieuws wil proberen, raden we je allereerst aan om uit te vinden wat jouw smaakprofiel is. Ben je bijvoorbeeld een beginnende wijndrinker, en heb je het liefst een aangenaam licht en toegankelijk wijntje met een fris zuurtje? Dan is Verdejo voor jou misschien leuk om eens te proberen. Deze lekkere Spaanse witte wijn is heel fris, levendig en strak qua smaakprofiel. Je herkent fruitige en citrusachtige tonen, maar de wijn heeft ook een fijne zachte en ronde smaak. Daarom leent hij zich uitstekend als borrelwijn om van te genieten in het zonnetje.

Houd je juist van een volle witte wijn zoals Chardonnay? Dan kun je bij de online wijnspeciaalzaak kijken bij het smaakprofiel vol en rond. Niet alleen witte wijnen zoals Viognier en Chardonnay met houtrijping zijn bijzonder vol en erg rijk van smaak, maar ook bijvoorbeeld een Spaanse Rioja Blanco kan erg vol en breed zijn qua karakter. Kortom: als je jouw smaakprofiel een beetje in de gaten krijgt, kun je makkelijker de gok wagen qua nieuwe soorten.

Een andere bubbel

Ook qua mousserende wijnen valt er heel wat nieuws te ontdekken. Zo zijn er veel verschillende soorten Cava, met elk een heel uniek eigen karakter. Een Cava Brut is bijvoorbeeld over het algemeen veel droger en kruidiger van smaak dan Cava Demi-Sec: Deze variant van Cava is weer wat zoeter en fruitiger. En heb je al eens kennisgemaakt met de mousserende Franse wijn Crémant de Bourgogne? Een prachtig betaalbaar alternatief voor Champagne, die net zo verfijnd en verfrissend is van smaak!

Experimenteer

Handig die smaakprofielen, maar aan de andere kant hoef je je niet volledig vast te pinnen op één vast smaakprofiel. Durf ook te experimenteren en wijnen te proeven zonder (voor)oordeel. Omdat er ook binnen de smaakprofielen zoveel variatie is, kan het maar zo zijn dat jij onverwacht een wijntje lekker vindt die normaal niet binnen jouw smaakprofiel past. Proef dus vooral alles eens een keer!