Tips voor het onderhoud van een graafmachine

Tips voor het onderhoud van een graafmachine

Wie een graafmachine bezit of er een heeft gehuurd, doet er verstandig aan deze goed te onderhouden. Zet daarom na een werkweek of een werkdag je graafmachine schoon weg en controleer de smeerpunten. Zo voorkom je onnodige slijtage en zelfs schade aan je graafmachine. Zand leidt nu eenmaal tot slijtage van onderdelen. Hieronder geven we je daaom graag een aantal tips voor het onderhoud van je graafmachine.

De rupsbanden

Op een graafmachine die zich niet kan voortbewegen, zit niemand te wachten. De rupsbanden worden door het zogenaamde sprocketwiel aangedreven. Er kan tussen deze twee onderdelen zand komen te zitten. Veeg het sprocketwiel dus regelmatig schoon en verwijder eventuele stenen die tussen de rupsbanden vast zijn komen te zitten.

Smeren, een noodzaak

Voor het behoud van een graafmachine is het raadzaam om aan het einde van de graafwerkzaamheden dagelijks de vetnippels te controleren en met een vetspuit na te lopen. Doe je dit niet consequent of zit er geen patroon in deze controle? Overweeg dan het inbouwen van een automatisch smeersysteem. Dat draagt bij aan een langere levensduur van de graafmachine en bespaart jou vele uren werk.

Welk smeermiddel is geschikt?

In de verschillende soorten smeervet kan veel verschil zitten. Welk smeervet voor jouw graafmachine de beste keuze is, hangt van een aantal factoren af. Denk hierbij aan de belasting van de graafmachine, de gebruikstemperatuur, het gebruiksdoel en de omgevingsfactoren. De leverancier of verhuur van graafmachine kan je hierin van advies dienen. Heb je eenmaal voor een bepaald merk of soort smeervet gekozen, blijf dan bij de gemaakte keuze.

Filters en motorolie

Hoewel de fabrikant uiteraard richtlijnen geeft omtrent het vervangen van motorolie, zal het aantal gedraaide uren niet altijd hieraan voldoen. Er zit namelijk een groot verschil of een graafmachine zes dagen per week 8 uur draait of drie keer per week een paar uurtjes. Wanneer je zelf de motorolie bijvult, zorg ervoor dat de graafmachine vlak staat en dat er zich geen zand rondom de vulopening bevindt. Vervang de diverse filters en rexroth hoofdpomp tijdig en bezuinig hier nooit op. Raadpleeg bij twijfel de dealer of het verhuurbedrijf. 

Hino motoronderdelen

Hoe goed je je graafmachine ook (preventief) onderhoudt, er kan altijd een onderdeel stuk gaan. Bestel het defecte onderdeel direct bij Hino motoronderdelen. Hier vind je een ruime keuze aan diverse motoronderdelen voor graafmachines tegen een zeer gunstige prijs.