Tips voor het voeren van een verzuimgesprek

Tips voor het voeren van een verzuimgesprek

Een verzuimgesprek is essentieel om de situatie rondom verzuim goed in kaart te brengen. Tijdens zo'n gesprek luister je naar de verhalen van de werknemer en probeer je een duidelijk beeld te krijgen van wat er aan de hand is. Zo'n gesprek is niet makkelijk en kan snel de verkeerde kant op gaan. Om het verzuimgesprek zo effectief mogelijk te laten verlopen, geven we hieronder een paar tips.

Wanneer ga je een verzuimgesprek aan?

Heb jij een eigen bedrijf of ben je actief binnen een bedrijf? Dan kan het weleens voorkomen dat een werknemer verzuimt. Dit kan natuurlijk veel verschillende redenen hebben. Zo kan iemand problemen hebben in de privésfeer, kampen met (mentale) problemen of ziek zijn. Ook kan het zijn dat iemand het oneens is met de werkwijze van het bedrijf, of last hebben van medewerkers binnen het bedrijf.

Wat de oorzaak ook is, verzuim is nooit een fijne situatie. Het zorgt ervoor dat werk moet worden doorgeschoven, waardoor de werkdruk van andere medewerkers hoger wordt. Ook kan verzuim van personeel de sfeer op werk aantasten, of zelfs ergere gevolgen hebben. In dit geval is het slim om een verzuimgesprek aan te gaan met deze persoon.

Hoe ziet een succesvol verzuimgesprek eruit?

Als je een verzuimgesprek aan gaat, is het belangrijk dat je eerlijk en direct communiceert. Wees niet bang om feedback te geven, maar verlies nooit de persoon in gedachten die voor je zit. Doe vervolgens je best om een luisterend oor te bieden, maar blijf verantwoordelijkheid verwachten van die persoon. Je kunt niet altijd verwachten dat de persoon precies uitlegt wat er aan de hand is, omdat dit moeilijk of ongemakkelijk kan zijn. Probeer daarom in plaats van verwijten te maken, tips te geven voor verbetering, of tot een goede afspraak te komen.

Het is belangrijk om verzuimbesprekingen regelmatig te evalueren om er zeker van te zijn dat verbeteringen worden gerealiseerd. Verder is het ook nog mogelijk om een verzuimgesprek te houden via een professioneel bedrijf dat zich hierin specialiseert. Deze mensen weten precies hoe je verzuim het beste kunt aanpakken, waardoor je zelf tijd en energie overhoudt om de boel weer op de rails te krijgen.