Alles dat je moet weten over sporttape

Alles dat je moet weten over sporttape

Veel sporters gebruiken het: sporttape. Maar wat is het nu precies, hoe werkt het, en wat voor voordelen zijn er aan verbonden? Je leest het in deze blog.

Wat is sporttape?

Sporttape is een materiaal dat gebruikt wordt om een geblesseerd lichaamsdeel te ondersteunen of te beschermen. De tape wordt veel gebruikt bij, je verwacht het al, sporten en lichamelijke activiteiten. Het gebruik van sporttape bestaat al langer dan je wellicht zou denken. Zo gaat het gebruik van de tape terug tot de oude Grieken en Romeinen, die hiervoor stroken stof gebruikten.  Het eerste patent voor wat we nu kennen als ‘’sporttape’’ werd in 1938 verleend.

Hoe werkt sporttape?

Tegenwoordig is sporttape niet meer weg te denken en wordt het veel gebruikt door zowel amateur- als professionele sporters in verschillende sporten, van tennis tot hardlopen. Tijdens het sporten komen vervelende blessures regelmatig voor die vaak pijnlijk en erg frustrerend zijn. Sporttape is een goedkope en effectieve manier om een geblesseerd gebied te beschermen en te helpen genezen.

Er bestaan veel verschillende soorten sporttape, maar de meesten werken op precies dezelfde manier. De tape biedt ondersteuning door compressie toe te voegen aan het pijnlijke gebied. Dit helpt de zwelling te verminderen en zorgt daarnaast voor een beter bewegingsbereik. Ook biedt sporttape bescherming tegen verder letsel door te voorkomen dat de huid tijdens het geneesproces tegen kleding of andere oppervlakken wrijft.

Enkele voordelen van sporttape

Het verlicht pijnklachten

Als je last hebt van spierpijn of gewrichtspijn, kan sporttape verlichting bieden. De tape werkt als ondersteuning voor je spieren en gewrichten, wat kan helpen om pijn en ontstekingen te verminderen.

Het kan worden gebruikt om prestaties te verbeteren

Naast het verminderen van pijnklachten kan sporttape je ook helpen optimaal te presteren. De ondersteuning die de tape biedt, kan je helpen de juiste vorm en techniek te behouden, wat kan leiden tot betere prestaties.

Het kan blessures voorkomen

Sporttape helpt je niet alleen bij het beschermen van blessures, maar óók het voorkomen ervan. Als je gevoelig bent voor verrekte spieren of verstuikte gewrichten, dan kan het gebruik van sporttape je helpen blessurevrij te blijven tijdens lichamelijke activiteit.

Het verbetert de bloedstroom

Sporttape helpt je bloedstroom verbeteren. Bloed stroomt normaal gesproken vrij door de huid en spieren, maar bij een spierblessure kan de bloedstroom vertragen. Door sporttape op de geblesseerde plek aan te brengen helpt het de bloedstroom naar de desbetreffende spier te verhogen.

Conclusie

Sporttape is een veelzijdig product met vele toepassingen. Of je nu pijn wil verlichten, blessures wil voorkomen, je prestaties wil verbeteren of je bloedstroom wil verbeteren, sporttape kan je helpen deze doelen te bereiken. Aarzel dus niet om het eens te proberen!