Heel veel mensen kampen met buikvet. Ook als je gewoon een gezond bmi hebt. Er zijn zelfs mannen met ondergewicht die toch nog meer buikvet hebben dan gezond voor hen is. Buikvet is hardnekkig en kan gevolgen hebben voor de algehele gezondheid. Daarnaast kan het ook onzeker maken. Toch gaan er nog veel fabels de ronde over buikvet. Want hoe ongezond is het eigenlijk? En is er überhaupt wel iets tegen te doen? Is Buikvet bevriezen bijvoorbeeld een goede oplossing? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten.
Buikvet is niet altijd slecht
Laten we eerst voorop stellen dat een beetje buikvet geen kwaad kan. Sterker nog: het is noodzakelijk om in optimale gezondheid te blijven. Vet heeft immers ook een belangrijke functie. Zeker in de buik. Hier zitten nou eenmaal heel wat belangrijke organen. Het vet zorgt voor natuurlijke bescherming van de organen. Ook vormt het een isolatielaagje, waardoor je lichaam minder hard hoeft te werken om je lichaamstemperatuur constant te houden. Kortom: je kan niet leven zonder buikvet.
Toch moeten we hier ook een kleine kanttekening bij plaatsen. Het is namelijk ook weer niet de bedoeling dat deze laag heel dik wordt. Als er meer vet in de buik zit dan nodig is, dan kan dit vet ook in de organen gaan zitten. Hierdoor kunnen de organen minder goed hun werk doen. Daarnaast loopt men met veel buikvet ook het risico op het ontwikkelen van bijvoorbeeld diabetes type II.
Helpt sporten bij het verliezen van buikvet?
Buikvet verliezen? Dan ga je toch gewoon aan de slag met buikspieroefeningen? Dit is iets wat veel mensen denken. Hoewel dergelijke oefeningen inderdaad helpen om een strakkere buik te krijgen, hoeft dit niet direct te betekenen dat je ook daadwerkelijk vet verliest. Het is namelijk onmogelijk om plaatselijk vet te verliezen. Door gezond te eten en meer te sporten kan je gewicht en daarmee ook vet verliezen. Dit gebeurt echter over het volledige lichaam. Meer lichaamsbeweging en gezonde voeding kunnen dan ook zeker helpen om buikvet te verliezen, maar enkel oefeningen om één lichaamsdeel aan te pakken zal nauwelijks tot geen effect hebben. Let op: er bestaan wel manieren om buikvet alleen aan te pakken. Buikvet bevriezen middels Cryolipolyse is bijvoorbeeld iets wat steeds vaker wordt gedaan. Dit helpt bij het corrigeren van het lichaam en het verliezen van plaatselijk vet. Dit is vooral een veelgebruikte methode door mensen die flink wat gewicht zijn verloren en toch nog kampen met een buik(je). Op die manier wordt hun lijf strakker en zal het vet verminderen.
Meten is weten
Gewicht en BMI zeggen in principe niets over de hoeveelheid buikvet. Ook mensen met een gezonde BMI kunnen een potentieel gevaarlijke hoeveelheid buikvet hebben. Meten is weten. Begin daarom altijd met het opmeten van de buikomtrek. Bij mannen geldt dat deze maximaal 94 centimeter mag zijn. Als je erboven zit, is het dus belangrijk dat er stappen worden ondernomen.