Tips om de actieradius van je elektrische auto te vergroten

Tips om de actieradius van je elektrische auto te vergroten

De actieradius van een elektrische auto bepaalt voor een groot deel de praktische bruikbaarheid. Het is dan ook een belangrijk punt om op te letten bij het vergelijken van een Private Lease Elektrische Auto. Nu zeggen de afgegeven gegevens door de autofabrikant niet alles. Je kunt door je rijgedrag aan te passen ook de actieradius van je private lease auto vergroten en tegelijkertijd besparen op de laadkosten. 

Tips

Met deze tips rijd je verder en bespaar je op de laadkosten.

Benut het gebruik van regeneratief remmen

Zodra je je voet van het gaspedaal haalt vermindert de snelheid. De auto remt af en de energie hierbij vrijkomt wordt benut om de accu bij te laden. Rem zoveel mogelijk door te stoppen met gas geven en gebruik de rem zo min mogelijk. 

Accelereer met mate

Snel optrekken betekent meer elektriciteit gebruik. Door vloeiend te rijden vergroot je de actieradius significant. Dit kan door minder te remmen en op te trekken. Dit kan door goed te anticiperen op het andere verkeer en verder vooruit te kijken. Moet je toch afremmen, laat dan tijdig het pedaal los en laat de auto uitrollen. 

Gebruik de Cruise Control

Een makkelijk hulpmiddel om zo gelijkmatig mogelijk te rijden is de cruise control. Gebruik deze zoveel mogelijk. De nieuwste Adaptive Cruise Control systemen houden automatisch afstand tot je voorligger. Hierdoor zijn ze ook veel beter bruikbaar bij lagere snelheden en in druk verkeer.

Verwarming en airco

De airconditioning en verwarming maken gebruik van dezelfde accucapaciteit. Het gebruik ervan vermindert dus ook de actieradius. Gebruik deze systemen dan ook met mate.

Verwarm of koel aan de laadpaal

Als je auto de mogelijkheid biedt, dan is het handig om de auto alvast te verwarmen of koelen als hij nog op de laadpaal is aangesloten. Je vertrekt dan met een volle accu en hebt dus meer energie over voor het rijden.

Bandenspanning

Een hoge bandenspanning is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar ook voor de rolweerstand van de auto. Met zachte banden verbruik je meer elektriciteit. Controleer daarom elke paar maanden de bandenspanning.

Snelheid

Bij het verhogen van de snelheid neemt het elektra verbruik snel toe door een toename van de luchtweerstand. Het verschil tussen bijvoorbeeld 120 km/u en 130 km/u is bijvoorbeeld 20%. Iets langzamer rijden bespaart vergroot de actieradius en kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk sneller op je bestemming bent als je een laadbeurt kunt overslaan.

Vermijd files

Rijden in de spits in een file heeft een grote invloed op de actieradius. Door het vele optrekken en afremmen gebruikt de elektromotor iedere keer extra energie. Probeer de file te foppen door net voor of na de file op stap te gaan.