Een haartransplantatie is een uitgebreide en ingrijpende operatie. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn voordat je er eentje ondergaat. Twijfel je nog of je een transplantatie wilt ondergaan? Of wil je weten hoe het precies werk? Hieronder vind je alle informatie over haartransplantaties en tips om het goed te laten verlopen.
Hoe werkt een haartransplantatie?
Als je een haartransplantatie wilt ondergaan, zal een haarkliniek eerst een aantal tests bij je uitvoeren. Deze tests zijn nodig om te bepalen of je haarzakjes geschikt zijn voor transplantatie. Daarnaast kijken ze ook of je haarzakjes gezond zijn en of er voldoende haar aanwezig is.
Als de haarkliniek je haarzakjes geschikt vindt voor transplantatie, worden ze verwijderd uit de achterkant van je hoofd. Dit gebied wordt ook wel de 'donorzone' genoemd. De haarzakjes worden vervolgens geïnjecteerd in de kale plekken op je hoofd.
Het aantal haarzakjes dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van je kaal plekken. Soms is één transplantatiebehandeling voldoende, maar in sommige gevallen is meer dan één behandeling nodig.
Waar moet je rekening mee houden?
Een haartransplantatie onderga je niet zomaar. Het is een dure operatie en je moet goed nadenken of je dit een goede optie lijkt. Heb je last van kale plekken op je hoofd, of begint je haar dunner te worden? Dan is een haartransplantatie wellicht interessant. Van te voren moet je goed nadenken over de operatie en waar je deze wilt ondergaan. Het is verleidelijk om voor een goedkopere operatie te kiezen in het buitenland. Toch is het belangrijk om te kiezen voor een erkende haarkliniek. Dit vergroot de kans op succes en voorkomt complicaties.
Weet je zeker dat je een transplantatie wilt ondergaan? Dan zijn er een aantal manieren om dit makkelijker te maken. Zo moet je jouw haren de eerste 4 weken na de operatie niet laten knippen. Ook is het slim om de eerste 4 weken niet of weinig te sporten en zwemmen. Water, zonlicht en andere factoren kunnen er namelijk voor zorgen dat je nieuwe haarzakjes beschadigen. Hierdoor kan de operatie mislukken en kunnen er littekens ontstaan. Je moet daarom uitkijken met douchen en warme temperaturen.