Wat is pensioenleeftijd?

Wat is pensioenleeftijd?

Ben jij een man die serieus met zijn toekomst bezig is? Die er niet alleen goed uit wil zien en een fit lijf wil hebben, maar ook op financieel gebied, controle wil houden? Dan zul je vast ook regelmatig wel nadenken over je pensioen. Het wordt steeds belangrijker om goed voorbereid te zijn op je pensioen. Maar wat houdt de pensioenleeftijd eigenlijk in? En wanneer kun jij met pensioen? In dit blog lees je alles over de pensioenleeftijd.

Pensioenleeftijd

is de leeftijd waarop je recht hebt op een uitkering van een pensioenfonds. In Nederland verschilt de pensioenleeftijd, het hangt er vanaf in welk jaar je bent geboren. Als je de pensioenleeftijd bereikt hebt, krijg je een uitkering uit het pensioenfonds. Dit kan de AOW zijn, maar ook een fonds waarin je deelneemt als werknemer bij een bedrijf. Je kunt echter ook eerder met pensioen gaan als je wilt.

Wat is pensioen?

Pensioen is een uitkering die je krijgt als je met pensioen gaat. Pensioen wordt betaald uit verschillende pensioenfondsen en is bedoeld om je levensstandaard op peil te houden na je pensionering. Het pensioen is afhankelijk van wat je in je werkende leven hebt opgebouwd en wat je zelf nog hebt opgebouwd aan pensioen. Standaard kun je altijd rekenen op AOW. Hier heeft iedereen in Nederland recht op. De AOW is echter niet bedoeld om je levensstandaard mee op peil te houden, maar is slechts een aanvulling op je inkomen. Als je dus wilt dat je levensstandaard na je pensionering ongeveer hetzelfde blijft, is het verstandig om nu alvast een inschatting te maken, wat je straks nodig hebt.

Pensioenleeftijd berekenen

Pensioenleeftijd berekenen, kun je prima online doen. Het is handig om dit ruim vooraf te doen, zodat je nog kunt anticiperen op de situatie. Als je namelijk weet wanneer je met pensioen gaat, kun je ook inschatten hoeveel jaar je nog de tijd hebt om extra pensioen op te bouwen.

Extra pensioen opbouwen

Je kunt ervoor kiezen om extra pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld door een lijfrente af te sluiten. Ook kun je gaan beleggen of kiezen voor een 'veilige' spaarrekening, waarmee je extra pensioen op kunt bouwen. Weet je wat je nu al wat je maandelijkse kosten ongeveer zullen zijn als je met pensioen gaat? Dan kun je hier je doelbedrag op baseren wat je straks maandelijks aan inkomen wilt hebben. Dan kom je niets tekort als je straks met pensioen gaat. Heerlijk toch?