Welke gezondheidsproblemen spelen bij mannen?

Welke gezondheidsproblemen spelen bij mannen?

Welke gezondheidsproblemen komen vaak bij mannen voor?

De gevaren voor de gezondheid van mannen ontwikkelen zich niet op de één of andere dag, de gevaren ontstaan meestal geleidelijk door de jaren heen. Door preventieve maatregelen, vroege waarnemingen en behandelingen kunnen de gezondheidsrisico's voor mannen worden verminderd. Het is hierbij van cruciaal belang dat mannen bewust zijn van veranderingen in hun gezondheid, daarnaast ook regelmatig check-ups doen bij de huisarts of dokter en niet afwachten totdat ergere symptomen zich voordoen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij mannen.

Cardiovasculaire ziekten

Cardiovasculaire ziekten is de medische term voor hart-en vaatziekten. Dit betreft alle aandoeningen die het hart en/of de bloedvaten treffen zoals een hartinfarct, beroerte, longembolie en trombose. Risicofactoren, zoals roken, hoge bloeddruk en hoog cholesterol, leeftijd, overgewicht, weinig bewegen, alcohol, diabetes en stress, zorgen voor een grotere kans op hart- en vaatziekten. Als hart- en vaatziekten in de familie voorkomen is hier meestal niks aan te doen. Door een gezonde leefstijl en gezonde eetgewoonten is het mogelijk om de kans op cardiovasculaire aandoeningen aanzienlijk te verminderen. Een gezonde leefstijl is dus heel belangrijk als mannen één of meerdere risicofactoren hebben.

Prostaatkanker

Prostaatkanker is een veel voorkomende soort van kanker bij mannen. Ongeveer 11% van mannen krijgt prostaatkanker in zijn leven. Het goede nieuws is dat de kans op sterven bij prostaatkanker relatief lager is dan andere kankersoorten. Slechts 2,4% van de patiënten met prostaatkanker overlijdt aan de ziekte. Veel mannen vinden het onderzoek dat gepleegd dient te worden niet prettig maar is wel cruciaal om het zo vroeg mogelijk op te sporen. De enige manier om erachter te komen of u wel of geen onderzoek moet aangaan is door te praten met uw huisarts of dokter.

Diabetes

Volgens onderzoek blijkt dat mannen een kans van 30% hebben om diabetes type 2 in hun leven te ontwikkelen en dat is een verontrustend hoog cijfer. Diabetes heeft normaliter geen duidelijke symptomen totdat het in een veel gevaarlijker stadium komt. Met de juiste voeding en fysieke gesteldheid is het risico op de ontwikkeling van diabetes drastisch te verminderen. Het is van belang voor mannen om deze risicofactoren in de gaten te houden.

Seksuele problemen

Vroeger dachten mannen dat seksuele problemen een normaal onderdeel van het ouder worden was. Door moderne geneeskunde en veranderende houdingen is deze mythe inmiddels ontkracht. Tegenwoordig zijn mannen comfortabeler geworden met het praten over seksuele problemen en zijn er tevens nieuwe behandelingen ontwikkeld. Daarom is er geen enkele reden meer waarom mannen niet seksueel actief kunnen blijven naarmate de jaren verstrijken.

Seksuele problemen bij mannen omvatten:

Erectiestoornis

Een erectiestoornis is het onvermogen om een bevredigende erectie voor seksuele gemeenschap te verkrijgen of behouden. Als mannen in staat zijn om een gedeeltelijke erectie te krijgen of de erectie gewoon niet kunt vasthouden, kunnen die mannen overwegen om een penispomp te gebruiken om de penis met bloed te vullen en vervolgens een penisring om de erectie vast te houden tot de ejaculatie zich voordoet. 

Verminderd libido

Een verminderd libido wil zeggen dat mannen een verminderde interesse in seks hebben. Dit kan psychische (stress, emoties, prestatiedrang, depressie, seksuele fobie) of lichamelijk (medicijnen, alcohol, medische aandoeningen) oorzaken hebben.

Voortijdige zaadlozingEen voortijdige zaadlozing wordt gedefinieerd als een ejaculatie die te vroeg voorkomt, in ieder geval voordat de man er klaar voor is. Dit kan tot zorgen leiden bij de man en/of zijn partner. Een voortijdige zaadlozing zorgt ervoor dat de penis weer slap wordt, waardoor het penetreren van een partner moeilijker wordt.

Vertraagde of verhinderde ejaculatie

Dit wordt in de medische wereld ejaculatio retardata (vertraagde zaadlozing) genoemd. Hierin bestaan verschillende gradaties. Er zijn mannen die alleen kunnen ejaculeren tijdens zelfbevrediging en niet bij een partner, maar het kan ook andersom. En als de zaadlozing lukt, kost het enorm veel moeite. Het vormt meestal pas een probleem als er sprake is van een kinderwens.

Ziekte van Peyronie

De medische term voor de kromming van de penis is Ziekte van Peyronie. De ziekte ontstaat vaak tussen 40 en 60 jaar; bij jonge mannen meestal na een trauma, bv. wanneer de penis in erecte toestand plots werd geplooid. Het gebruik van een penis sleeve kan hierbij helpen.