Het belang van een goede mindset bij het behalen van fysieke doelstellingen

Het belang van een goede mindset bij het behalen van fysieke doelstellingen

Je kent het wel: je begint met het doel om aan een fitter en vitaler lijf te bouwen. In het begin ben je tot op het bot gemotiveerd, maar na een tijdje ebt de motivatie al redelijk snel weg. Wat doe je dan? Stop je of ga je door? Het antwoord hierop heeft voor een groot deel met je mindset te maken. Wat je mindset is, hoe je dit traint en wat het verband is tussen je mindset en je fysieke resultaten lees je in dit artikel.

Wat is mindset 

Het woord mindset is een woord dat we over hebben genomen van de Engelse. Er is door de jaren heen verschillende betekenis aan dit woord gegeven. Om aan alle verwarring nu eindelijk een einde te maken geven we je hier de daadwerkelijke definitie van het woord, namelijk: de mindset is een manier van denken of een mentale houding die iemand aanneemt. 

Hoewel we in Nederland vrijwel altijd de Engelse vertaling gebruiken, zijn er wel degelijk Nederlandse synoniemen voor dit begrip. Zo omschrijven de woorden mentaliteit, instelling en denkpatroon hetzelfde principe. Wanneer je een beetje bezig bent met persoonlijke ontwikkeling ben je de begrippen fixed en growth mindset vast en zeker weleens tegengekomen. Wat deze begrippen betekenen wordt hieronder verder toegelicht. 

Fixed / vaste mindset 

Een fixed / vaste mindset is een overtuiging waar je niet van af wilt stappen, ondanks dat deze overtuiging helemaal geen waarheid hoeft te zijn. Een voorkomend voorbeeld is: ‘Ik ben nu eenmaal niet zo sportief’. Dit wordt meestal gezegd door mensen die niet fit zijn en hier niks aan willen doen. Zij denken vaak dat ze hier niks aan ‘kunnen’ doen, omdat zij in hun mindset/overtuiging hebben vastgeprent ‘dat ze nu eenmaal niet zo zijn’. 

Growth / groei mindset

Een growth / groei mindset is een overtuiging waarbij men denkt dat zij hun talent en resultaten kunnen beïnvloeden door er hard voor te werken, leergierig te zijn en open te staan voor nieuwe kansen. De naam is dus simpel te verklaren: deze mindset / overtuiging is gericht op groei. Deze eigenschappen zie je vaak terug bij succesvolle ondernemers, zakenlui en topsporters. 

Verband tussen mindset en fysieke resultaten 

Maar wat heeft die mindset dan te maken met mijn beoogde fysieke resultaten? Nou, meer dan je zou denken! Op het moment dat het even tegenzit en je bijvoorbeeld net wat vaker naar lekkernijen hebt gegrepen dan je lief is kun je 2 dingen denken. 

  1. Ik ben nu eenmaal zo en dit fysieke resultaat is gewoon niet voor mij weggelegd (fixed / vaste mindset)
  2. Oké het loopt nu even niet volgens plan, maar ik kom hier bovenop. Ik ga nu een plan uitstippelen, waardoor ik het voor mezelf in de toekomst een stuk makkelijker maak. Maar ik vind hoe dan ook een manier om mijn gewenste resultaat te bereiken. (growth mindset)

Wat nu verder 

Heb je niet de juiste mindset, maar wil je toch aan de slag met je fysieke doelstelling? Dan kan het interessant zijn om een personal coach in te schakelen. Uit eigen ervaring kan ik de personal coach Jochen Stulens van Rebody Maastricht erg aanbevelen. Uiteraard moet je wel kijken wat goed bij jouw past en niet zomaar op mijn advies afgaan. Mocht het je wat lijken dan kun je eens een kijkje op hun website nemen rebody.nl/maastricht

Wat ik vooral fijn vind is dat ze naast verstand van training en het menselijk lichaam, je ook echt helpen door middel van mindset coaching. Hierdoor helpen ze je van een fixed naar een growth mindset te gaan. Heb je wel de juiste mindset, maar vond je het gewoon een interessant artikel? Dan wens ik je uiteraard veel succes bij het behalen van je fysieke doelstellingen. Zet hem op!