Hoeveel mannen doen aan sport?

Hoeveel mannen doen aan sport?

Mannen hebben eeuwenlang aan sport gedaan, en de traditie gaat nog steeds voort. In feite zou je kunnen stellen dat mannen eerder aan een sport meedoen dan vrouwen. Wat motiveert mannen dan om te blijven spelen? En welke invloed heeft dat op hun leven?

Het lijdt geen twijfel dat mannen van hun sport houden. Van de plaatselijke middelbare schoolwedstrijd tot de wereldbeker, mannen zijn geboeid door competitie en atletiek. Maar hoe zit het met de aantallen? Hoeveel mannen doen eigenlijk aan sport? Volgens recente studies kan het antwoord je verbazen.

Mannen en sport

Hoewel het aantal vrouwen dat aan sport doet elk jaar blijft toenemen, is het aantal mannen dat deelneemt nog steeds beduidend hoger. Volgens een studie van de National Federation of State High School Associations maken jongens bijna twee derde (62,5 procent) uit van alle sporters op middelbare scholen. Dat zijn meer dan 1,3 miljoen jonge mannen die elke dag sportscholen en velden in het hele land vullen.

Waarom doen jongens dan zoveel vaker aan sport dan meisjes? Er zijn een aantal theorieën, maar een van de meest aangehaalde is dat jongens van nature gewoon competitiever zijn. Ze willen eerder hun vaardigheden tegen anderen uittesten en zien hoe ze ervoor staan. En naarmate ze ouder worden, krijgen ze meer belangstelling voor winnen en opscheppen bij hun leeftijdgenoten. Voor sport horen natuurlijk ook goede sportartikelen bij en in verschillende sportwinkels en online kun je goede sportartikelen vinden.

Meisjes, daarentegen, worden vaak meer gemotiveerd door gezelligheid en het opbouwen van relaties dan door competitie. Ze zijn misschien minder geïnteresseerd in spelen om te winnen en meer in gewoon plezier maken en actief blijven. Dat wil niet zeggen dat meisjes niet van competitie houden of dat jongens niet van gezelligheid houden; het is alleen dat de motieven voor deelname vaak anders zijn. En dat kan helpen verklaren waarom jongens eerder aan sport doen dan meisjes.

Het aantal mannen dat aan sport doet

In de Verenigde Staten doen naar schatting meer dan zesenveertig miljoen mannen aan sport. Dit aantal omvat zowel amateur- als beroepssporters. Mannen vormen de meerderheid van de deelnemers aan de meeste sporten, al zijn er enkele uitzonderingen, zoals kunstschaatsen en gymnastiek.

Jongens en mannen hebben zich altijd al aangetrokken gevoeld tot sport. Van jongs af aan worden jongens aangemoedigd om aan sport te doen, of dat nu op school is of in de gemeenschap. Volgens de National Federation of State High School Associations (NFHS) namen in 2015-2016 zelfs bijna 9,5 miljoen jongens deel aan sport op middelbare scholen. Dit aantal is gestegen ten opzichte van 9,3 miljoen jongens in 2014-2015.

Hoewel het aantal vrouwen dat aan sport doet in de loop van de jaren ook is toegenomen, is er nog steeds een groot verschil tussen het aantal mannen en vrouwen dat deelneemt. Volgens de Women's Sports Foundation (WSF) neemt slechts ongeveer 42 procent van de meisjes en jonge vrouwen in de leeftijd van 6-18 jaar deel aan georganiseerde sport, tegenover ongeveer 57 procent van de jongens en jonge mannen in dezelfde leeftijdsgroep.